Már 33 725 455 km-t sportoltatok
Irkafirkák

Rotary maraton - és annak tanulságai :)

holovacz | 2017-04-03 08:37:50 | 11 hozzászólás

11 hozzászólás

aorsolya 290 napja
aorsolya képe

Ezek azok az amatőr hibák, amibe bárki beleeshet, akinek nincs sokéves tapasztalata eltérő időjárási körülmények között. Nagyon ügyes vagy, hogy megcsináltad, most szereztél egy tapasztalatot, amit a későbbiekben kamatoztathatsz. Persze máskor is előjöhetnek másféle hibák, de ezekből tanulunk, ezáltal is tökéletesebb lesz az öltözet, frissítés, erőbeosztás. Gratulálok még egyszer! Az érmednek meg örülj, csodaszép! :)

Czeglédi Ferenc 290 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gratulálok! Legyőzted önmagad, és az ilyen győzelmek a legnagyobb győzelmek!!! (lábmerevedés ellen nem haszált volna egy lassabb, de a lábakat jobban átmozgató futóstilus?, megjegyzem hogy Db-ben külön kihívások a hosszú egyenesek)

holovacz 290 napja
holovacz képe

Orsi, örülök az éremnek, pláne, hogy hazaérés után tíz percig azt hittem, hogy elhagytam, mert kiborítottam a táskát, és sehol se volt, biztosra vettem, hogy Debiben maradt egy padon a parkban... majd előkerült a hátizsák egy olyan zsebéből, hogy fogalmam nincs, mikor és miért raktam oda... :D

A hibákkal kapcsolatban meg az a vicces, hogy azért voltak ilyen párbeszédek magammal szombat délelőtt: - Nem kéne mégis elugrani a Nomádba két mg-gélért? Mindig viszel a versenyekre... - Á, most csak azért nem megyek már be a városba, ott a két energiagél, abban is van mg végül is (haha) ... Vagy egy másik bepakoláskor: - Nem kéne legalább a simlit berakni, hátha... - Á, nem kell, nem akarom túlbonyolítani... (?!) :D Nem is sorolnám... :) De most egyértelművé vált, hogy a meleget nem lehet félvállról venni... májusban meg majd kiderül, mit bírtam ebből tanulni... :) Köszi!

 

Feri, köszönöm szépen! :) Egyetlenegy dolog miatt 'örülök' (hülye szó, de vhol mégis) annak, hogy ez most így sikerült, ugyanis az előző két maratonomnál mindkétszer elmondtam, hogy nem találkoztam a jelenséggel, amit maratoni falként emlegetnek. Azokat valahogy viszonylag kiegyensúlyozottan sikerült lefutni, nagyobb meghalások nélkül, és kicsit 'hiányoltam', hogy mi lehet az a fal. Hát most megtudtam. :) Azt gondolom, ez lehetett az a bizonyos, mindenem tiltakozott, egyszerűen kétségeim voltak, hogy be fogom tudni fejezni, ez a 25-30. km között volt, az utolsó két körben pedig már tényleg a 'dac' vitt csak előre, de köszönet az nem volt benne. :) De mentem. Ez az, aminek legjobban örülök, hogy egyrészt megtapasztaltam most már ezt is, és hogy végülis csak 'átmásztam' azon a falon, ha kicsit öregesen is. :D

Hauanita 290 napja
Hauanita képe

Nem szeretnélek elkeseríteni, de július közepoén a Tisza-tónál szintén beleszaladhatsz melegbe, nem ilyenbe, még melegebbe, és az hosszabb verseny lesz. Ráadásul ott is lehetnek mélypontok, nehézségek, amelyeket, ha ott tapasztalsz meg először, vagy ha ott először kell ténylegesen megoldanod (mert itt kiszálltál), akkor nehezebb lenne. Szóval szerintem igenis jó volt, hogy végigcsináltad, el tudod Te tenni ezt a tapasztalatot. És igen, a hűtést is érdemes tervezni meg gyakorolni.

 

Gratulálok és szurkolok, hogy ezeknek a nehézségek most csak azért kellett jönniük, hogy a tétversenyen már minden zökkenőmentesen mehessen !! :)

aorsolya 290 napja
aorsolya képe

Te Csilla! Még mindig biztos vagy abban, hogy a Tisza-tóra nincs szükséged kísérőre? Én hamarosan feldobobm a hirdetést. A frissítésen nagyon-nagyon sok múlik, abban meg egy kísérő tud segíteni.

holovacz 290 napja
holovacz képe

Hauanita, nem keserítesz el, kb sejtem, hogy mi vár rám majd ott... :) És igen, ez a meleg még sehol nincs ahhoz, ami akkor lesz valszín, úgyhogy muszáj akklimatizálódni... jó pár melegben futott versenyem lesz még addig, majd kiderül, mennyire sikerül megbarátkoznunk... A Tisza-tóról még annyit, hogy nem várok csodát tőle, a tervem csak annyi, hogy bármilyen módon körbeérni... Futva-gyalogolva-négykézláb :) Arra vagyok kíváncsi, meddig tudok elmenni... akkora távon már nagyon sok minden adódhat, teljes nyugalommal fogok rajthoz állni, ahogy lesz, úgy lesz... :) Köszönöm szépen a szurkolást!

 

Orsi, egyelőre kitartok amellett, hogy magamra, illetve a frissítőpontokra szeretnék hagyatkozni, addig még próbálgatok ezt-azt...

Czeglédi Ferenc 289 napja
Czeglédi Ferenc képe

Szokni kell a meleget, de fontos, hogy "melegtűrő" génekkel rendelkezel-e. A saját példámat hozom fel, hogy én annak idején rövid nadrág, fehér technikai póló, fehér nagyon szellős sapka, meg mindig volt nálam fél liter víz! A másik dolog, hogy nem szabad arra gondolni, hogy milyen meleg van, meg szinte süt az aszfalt.....Hanem arra kell gondolni " nincs is annyira nagyon meleg, voltam már ennél melegebben is, van egy kellemes hűsítő szellő, de jól haladok. de jól érzem magam, képes vagyok rá , meg tudom csinálni! Ügyes lány vagy te meg fogod csinálni, mert képes vagy rá! Én bízom benned!!!

holovacz 289 napja
holovacz képe

Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen a bizalmat, igyekszem én is majd ezt skandálni magamban! :)

kacagvakocogva 277 napja
kacagvakocogva képe

Bocsánat, hogy idegenként belekotyogok!

Egy nagyon jó módszer meleg esetén, hőségnapon. Előző napon délután este annyi vizet kell inni, hogy a füleden follyon ki. Nem old meg mindent, de sokat segít. Ezt hívják egyesek túlhidrálásnak. Verseny közben elég néhány korty, néhány falat. Több leterheli a szervezetet, akár ivásról akár evésről van szó.

Nem tudom hogyan edzel. Utolsó két héten az addigi 30-40-át szabad csak. Inkább legyél túlpihent, mint kicsit túledzett.

bushman 277 napja
bushman képe

Ezt a módszert vagy 15 éve nem csináltam -mármint a "túlivást"- mert akkor mindig olyan helyekre mentünk futni, ahol nehéz volt vizet lelni. Egész el is felejtettem és nem is gondoltam, hogy erre, a verseny előtti szituációra is ráhúzható (merthát nem is versenyeztem), úgyhogy köszi Kacagva! A második észrevételed a 70%-os visszavételről, sztem a mi hobbi szintünkön elég, ha az utolsó hétre marad. Más kérdés, ha nagy intenzításúkat mész majd a versenyen, magadhoz képest..

holovacz 277 napja
holovacz képe

Köszi szépen a tanácsot, általában igyekszem versenyek előtti két-három napban már többet inni kicsit, mint egyébként szoktam, de ki fogom  ebben a formában is próbálni, ahogy írtad. 

A túledzettség mostanában nem fenyeget, nem futok valami rettentő sokat, viszont jobban érzem magam sokkal futás közben, pont múltkor hallgattam egy előadást, amiben szintén azt mondta egy triatlonos edző, hogy inkább az aluledzettség, mint a túledzettség. Keresgetem az arany középutat. :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2017-12 hó (1 bejegyzés)
2017-11 hó (1 bejegyzés)
2017-10 hó (2 bejegyzés)
2017-09 hó (1 bejegyzés)
2017-07 hó (2 bejegyzés)
2017-06 hó (2 bejegyzés)
2017-05 hó (2 bejegyzés)
2017-04 hó (3 bejegyzés)
2017-03 hó (3 bejegyzés)
2017-02 hó (1 bejegyzés)
2017-01 hó (4 bejegyzés)
2016-10 hó (1 bejegyzés)
2016-06 hó (2 bejegyzés)
2016-04 hó (1 bejegyzés)
2016-03 hó (3 bejegyzés)
2016-01 hó (1 bejegyzés)
2015-12 hó (1 bejegyzés)
2015-11 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (2 bejegyzés)
2015-08 hó (2 bejegyzés)
2015-06 hó (2 bejegyzés)
2015-05 hó (2 bejegyzés)
2015-04 hó (2 bejegyzés)
2015-01 hó (2 bejegyzés)
2014-08 hó (2 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2013-12 hó (2 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)