A Hertfordshire megyei Hemel Hempstead városában a helyi önkormányzati tulajdonú sportcentrumok üzemeltetését ellátó szervezet vállalta magára, hogy bringás tanfolyamot tart a legkisebbek számára.

Az öt év alatti kisfiúk és kislányok speciális kialakítású, fából készült, pedál nélküli, un. "Steady Eddie" kisbicikliket használnak a tanfolyamon. A 45 perces foglalkozásokon a gyerekek megtanulnak a kerékpáron egyensúlyozni, kanyarodni és fékezni, majd ezt követően elsajátítják a forgalomban való közlekedés és a kerékpáros biztonság legfontosabb szabályait is.

A tanfolyamot tartó cég vezetője szerint a kerékpározás technikáját a gyermekek így egy biztonságos és vidám környezetben, a megfelelő biciklit használva, szakemberektől sajátítják el, ami több sikerélményt, kevesebb plezúrt és biztonságosabb tudást eredményez mint a szülők számára sokszor megterhelő otthoni tanulás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanfolyamot követően az addig használt speciális biciklikről a gyermekek 20-30 perces gyakorlással képesek tökéletesen "átnyergelni" egy hagyományos gyerekkerékpárra.

A tanfolyamot tartó cég vezetője szerint sajnos egyre több szülő dönt úgy, hogy a növekvő forgalom veszélyei miatt nem, vagy csak jóval később tanítja meg gyermekét kerékpározni. A tanfolyammal egy megbízható alaptudást szeretnének adni a kisgyermekeknek, hogy a szülők ezután bátrabban induljanak el velük kerékpározni.



Forrás és képek: http://www.bikeradar.com/; http://www.everydaycycling.com