Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 129 922 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

32km mégis:)

trixi55 | 2011-05-07 12:08:29 | 28 hozzászólás

Ott hagytam abba a múltkori bejegyzésben, h fája  lábam és nem tudom, h fussak-e még egy hosszút a maraton előtt.

Úgy látszik, h a lábam megelégelte a panaszkodást, mert megemberelte magát és elkezdett nem fájni:) azaz egy kicsit érzem még, de sokkal sokkal kevésbé, olyannyira, h a 27. heti pénteki futásank úgy indultam neki, h 1 kör, azaz 8,5 km, de olyan jól esett, és annyira szárnyaltam, h nem fáj a lábam, h rögtön lett belőle két kör! Na persze, h beidult a kis gyam, h akkor azért kéne mégis csak az a hosszú futás:P Szóval kitaláltam magamak, hogy ha szerdáig nem lesz rosszabb a lábam, ergo továbbra sem fáj, csak épp érzem, úgy mint egy-két részem imitt-amott a testemen:), akkor kipróbálok még egy hosszút szerdán. Kedden futottam még egy 8,5-et, elég rossz idő volt, nagyon fújt a  szél, szitált a hó!!!!!!!!!. Amúgy meg vagyok fázva már vagy 2 hete, amióta volt 2 napig +25 fok-azóta mindenki meg van fázva és taknyos nálunk itthon. Szóval az idő nem volt túl szép, nem si esett jól a futás, de legalább nem fájt a lábam.

Szerdán aztán gondoltam egyéletemegyhalálom, megpróbálok menni egy hosszút, de azért úgy menetm el, h ha fáj közben, akkor megállok. Azért is akartam még menni egy hosszabbat, mert a frissítést nem túl sokat gyakoroltam eddig, cska egyszer az előző 32 alatt. Most ehhez is összekészültem, csináltam 750 ml hypotoniás sportitalt-ugyanazt, ami a versenyen is lesz frissítésnek, ebből 2-3 dl-t meg is ittam indulás előtt. magamhoz vettem egy ugyanolyan márkájú gélt, amit még sosem próbáltam, de gondoltam múltkor nagyon nehezen tudtam elrágni és lenyelni futás közben az energiaszeletet, hátha ez könnyebb lesz. Az indulás után pár száz méterre elrejtettem az itókámat egy fa tövében, ahogy múltkor is, gondosan ráírva, h ugyan már kedves svéd természetbatát emberek, ne dobjátok ki:). Ja, amit még nem írtam, h vettem egy új cipőt közben. Egy asics GT 2160ast. Ebben indultam útnak, Előtte csak előző nap futottam benne egyet, tudom, h nem ajánlott rögtön egy ilyen hosszú távra felvenni, d etudjátok: egyéletemegyhalálom....hangulatban voltam:) Szóval ez egy stabil cipő. Én elég érdekesen futok egyébként. volt 6! db bokaszalag sérülésem, így gondolom kifejlesztettem magamanak egy egyéni teknikát. Ami főleg abból áll, h elülső talpon futok legtöbbször, és elginkább addig, amig nem fáradok el. ilyenkor alig ér le a sarkam, inkább csak a talpközepem. És ilyenkor főleg a külső talpélemen futok. Ha fáradok, akkor viszont hajlamosabb vagyok sarat is letenni. Egyszer megnézték futógépen, h ilyenkor minimálisan pronálok a jobb lámabammal. Szóval talán neutrálisnak lehetne neveznia  futóstílusomat, de elég nehéz szerintem eldönteni, mert tényleg váltakozva futok, fáradtságtól és taéajtól függően. A léyneg, h az eddigi sipőm egy neutrális párnáziott cipő, smemi gondom nem is volt vele, szeretem nagyon. Viszont mindenképpen szerettem voltna egy alternatív cipőt, és ezen belül egy stabilabb cipőt,  mert azért néha jól esik, ha jobban fogja a lábamat a cipő. Ugy esett a fenti cipőre a választásom, h ennek az elülső talp része még a mostaninál is párnázottabbnak érzett és mediálisan pedig kellően támasztott. nem tudom emnnyire bölcs döntés nagyjából neutrális stílussal stabil cipőben futni, de gondolom nagy kárt nem tehete magamban vele:)

Szóval, kicsit elkanyarodtam a témától. :) Fztás előtt megrágtam egy kis Mg-ot is, aztán uccu neki:)

Az első kör szokásosa mindig egy kiscit rosszabbul megy, gondolom be kell melegednem (ja, azt nem nagyon szoktam túlzásba vinni eőtte:S), de a lényeg, h nem fájta a vádlim! Az egyetlen, ami zavart, h az első kör végére éreztem, h a jobb lábamat belül dörzsöli a cipő. Alapvetően nem örültem neki, de valahol mégis, mert ezek szerint mégis csak dől befelé a lébam egy kicsit, hiszen ott dörzsöli, ahol támasztja. A kör végén igazítottam kicsit a fűzőn, rögtön jobb is lett, szóval lehet, h a laza fűzés volt az oka. A kör végén ittam-ettem egy kis gélt, kellemes meglepetésként ért, h finom volt! Azt hallottam másoktól, h ezek a gélek nem valami jók, de nekem kifejezetten ízlett. Nagyosn édes volt mondjuk, de nekem, aki egyébként szinte semmi valódi culrot nem eszik, ez így futás alatt nagyon finomnak éreztem. Kb harmadát ettem meg, az volt ráírva, h annyi egy adag:) Utána pár száz méterrel jött a fám és alatta az innivalóm-megvolt szerencsére. Második kör jól ment, kevésbé érzetem a dörszölést, vádlim nem fájt. Ugazából csk az időjárással  és a taknyommal (már bocsi) volt bajom. Fújt a szél, +3 fok volt és időnként szitált eső, hó illetve néha sütött a nap. 2. kör végén újra frissítés az előzőek szerint. 3. körre elmúlt a dörzsölés teljesen, ez már nehezebben ment azért, kezdtem érezni a lábaim elmerevedését, tudtaosan próbáltam időnként lazítani, lazán tennia  lábaimat. frissítés ugyanígy az utolsó kör előtt, ami rövidebb mint az első 3. itt már egyértelmű volt. h sokkal könnyebben megy, mint az első alkalommal futott 32km. Igaz, akkor még sok hó, és némi jég is volt és az egyik lábamon szöges gumi volt futás közben. mondjuk a hőmérséklet nem volt sokkal magasabb most sem. Fáztam is rendesen, fájt a torkom is a végére már. A 4 körben már jó merevek voltak a lábamim, főleg a lejtőkön éreztem, h hiányzik a ruganyosság. A vége aztán 3'06'51 lett, ami szerintem nagyin szép eredmény. kb 10 perccel jobb mint az első 32-esem. és közel nem voltam úgy meghalva utána. Biztos sokat számítptt a talaj és a jobb frissítés is. És nem fájt a vádlim!!!! Csak épp annyira ahogy minden másom:) Mondjuk ez a lábelmerevedés ez érdekes dolog. Azt gondoltam, h ha ezzel elhetne valamit kezdeni, sokkal jobb lenne. mert tüdővel semmi bajom-énekelni is tudnék ezzel a tempóval. Van valami módszer, trükk erre, h ne merevedjek el ennyire a végére. mert ugye még lesz 10 kili ezután? vagy ez az edzettségtől függ? mondjuk olyan jü lett ez az idő, h elgondolkodtam, h lehet, h nincs is meg 32 km ez a táv, lehet h csak 30? Igazából fogalmam sincs, elvileg egy ngy kör 8,5 km, a kisebb meg 7 kma  neten lévő túristatérkép alapján. le még sosem mértem:9 A versenyig nem is fogom, hátha kiderül, h sokkal kevesebbeket futottam eddig :) Az elég demotiváló lenne:)

Na lényeg a lényeg, h lefutottam, nem haltam meg, sőt, jobb lett mint  a múltkori és nem fáj a lábam!

Pihenetm rá 2 napot, azaz a másodikon tronáztam 1,5 órát keményen aerobot súlyzókkal. ma futottam egy 8,5et lazán, jó volt, nem fáj semmi extrán, szóval azt hiszem minden ok. Innentől azt hiszem meg kell nyugodnom, a munkát elvégeztem, jöhet a megmérettetés:))) most már nem fogok nagyokat futni, csak ami jól esik.

Két dolog van még: az egyik, h rettenetesen megfáztam, azaz ráfáztam ez előző megfázásra ez alatta a 32 alatt, így most elég ramatyul vagyok orr-száj-garat- és melléküreg ügyileg:( kedves "kutyabajodmajdlemúlikmagától" típusú fül-orr-gégész férjem egyetérétsével mától szedek anibiotikumot, biztos ami biztos, hátha bakteriális, akkor gyorsabban múljon már el.

A másik meg, h még nem jött meg a nevezési visszaigazolásom. Most már aggódom miatta, z van a honlapon, h április közepén küldik ki. ha a háten nem jön meg, felhívom őket!

 

 

Edzések számokban:

27. hét ápr 25-május1: 17km

                                  8,5 km

                                  17km: 1'37'

28.hét május1-7: 8,5 km

                          32 km: 3'06'51'

                          8,5 km

Esetleg tippek lábelmerevedésre?:))))

28 hozzászólás

Bozót 4760 napja
Bozót képe

Jófej férjed van :)   Volt egy ilyen állatorvos ismerősöm, csoda hogy éltek a saját állatai :))

Talán a lelkednek kellett ez a hosszú, de a tested tuti ellett volna nélküle :P Pláne hogy nem vagy teljesen egészséges. Eléggé leharcolja ám egy ilyen a szervezetet főleg ha mellette valami fertőzéssel is küzdenie kell. De ezt nem kell épp neked magyaráznom ;-)

Lábelmerevedésre rendes bemelegítést, lassabb tempót, lazán fűzött cipőt és nyújtást tudok mondani. Talán másoknak van több ötlete.

monique 4760 napja
monique képe

örülök h jól ment :) megfázáshoz jobbulást!

 

egyetértek Bozóttal.

 

amúgy, a vádli fájhat attól, ha nem ér le a sarkad eléggé a talajra. bár ehhez a témához miki és Bozót jobban ért.

 

ja, asicsból nekem 2150-es van, az elején amikor még új volt, nekem is dörzsölte a jobb belső bokánál, aztán vhogy elmúlt, tán "betörtem" a cipőt :)

 

mi lett a ferritinnel (és TVK-val) végül??

trixi55 4760 napja
trixi55 képe

Bozót! Igen, tényleg az :S Azt már megszoktam, h velem nem "törődik" de a gyerekek miatt azért néha már idegesít ez a hozzáállás:S

Igen, a bemelegítést mindenképp erőletetni fogom, a nyújtás szokott lenni, pilates formájában:)

Igazából ez a merevség 20 kili után szokott kezdődni, szóval biztosan van valami köze az izmok fáradásához:( Arra kéne rájönnöm, h ezt hogyan lehetne elkerülni, vagy csökkenteni.

 

Monique!

Örülök, h nem  vagyok egyedül a cipő problámával:) Remélem nekem is "betörik". Egyébként remélem tényleg nem baj, h ehhez a "hülye"futóstílusomhoz stabil cipőt választottam. Mondjuk az előző 32-t meg terepcipőben futottam, ami minden csak nem párnázott:))

Ja, nem néztem azóta az eredményeket, sok dolgom volt, nem tudtam a saját dolgaimmal foglalkozni a munkában. De kedden meg tudom nézni. Viszont szedem a vasat, 100 mg-osat, elvileg napi 3x kellene, hát én csak 1x szedem. És elkezdtem mellette Mg-ot, Ca-ot és D vitamint is (ezen utóbbit is levetettem, de az lassan lesz készen). Egyelőre a mellékhatások sme igen jelentkeztek, szóval egyelőre nem adtam fel:)

Neked hogy állnak az eredményeid?

miki 4760 napja
miki képe

Ez a stabil cipő dolog úgy van, hogy akinek nincs rá szüksége, de mégis hordja, az tulajdonképpen nem használja azt a szolgáltatást, amit megvásárolt. A lába nem fog ráterhelni a belső megtámasztásra. Ettől nem lesz semmi baja, csak fölöslegesen cipeli magával a hardware súlyát, amit nem használ. Nekem mindig van stabil, meg neutrális cipőm is, aztán azt használom, amihez éppen van kedvem. Ez lesz a végső teszt, melyiket veszed fel szívesen, és melyikben nem lesz 500 kilométer még egyévesen sem.

 

A lábujjhegyen futás valóban megterhelheti a vádlit. Aki nagyon durván sarokra lép, annak általában a térde fáj, aki lábujjhegyre, annak a vádlija meg az achillese. Talán megpróbálhatod kicsit előrébb letenni a lábad (előrébb hajolni), hogy kicsit, de ne neagyon, terheld a sarkad is. De csak óvatosan, a futóstílussal kísérletezésbe már többen belesántultak :-)

 

A láb elmerevedése. Ja, minél hosszabb a táv, annál inkább az izmok lefáradása, kimerülése a korlátozó tényező. A 10 kilit tüdővel kell bírni, a maratonhoz már láb is kell. Mivel lehet elkerülni? Születni kell rá, alaposan felkészülni, jól beosztani az erőt és jól frissíteni. Ha túl hosszú a táv a felkészültségünkhöz képest, akkor az elejétől bele kell sétálni tervszerű szakaszokat, ezzel elég jól ki lehet tolni.

trixi55 4760 napja
trixi55 képe

Miki! Tényleg az achillesem is érzékeny  amásik lábaon! Akkor tényleg ettől lehet! Köszi, kripóbálom, amit javasoltál. Igazság szerint pont amiatt volt nekem nehéz elkezdenem annak idején futni, mert nehéz volt megtalánom az a stílust, amiben kényelmesen tudok futni. És ahogy írtam, most is változóan futok. Télen, a sok hóban kevésbé fájt a lábam, gondolom többet futottam sarkon is, mivel olyan volt  a talaj. Most, h gyakorlatilag sík a terep én kevésbé egyenetlen, többet futok lábujjhegyen!

Megnyugodtam akkor cipő ügyben! Majd az idő eldönti!:) Azt azért még meg kéne álmodnom, h a maratonra melyikben menjek:) 

 

Elmerevedés:

azt hiszem a a "születni rá" dolgot hanyagolhatjuk, genetikailag nem vagyok jó futó! Csak fejben vagyok erős, mások ennyi futással sokkal jobb eredményeket érnek el mint én:)

Felkészülésben megtettem amit lehet úgy érzem, a többi meg majd elválik a versenyen:) Sétálni nem tervezek, nem azért edzettem 6 hónapot -15 fok átlaghőmérsékletben 5 méter hóban, h sétálgassak:)))))

 

 

miki 4760 napja
miki képe

Van egy másik elmélet is az achillesre, hogy tulajdonképpen nem a ráterheléstől fáj, hanem attól, hogy a hirtelen pronáció hatására egy ostorcsapásszerű vibráció fut végig rajta. Ez ellen javasolják a stabil cipőt, ami elvileg a pronációt fékezi. Nem szégyen a séta, nálad híresebb futókkal is előfordult már :-) Most már kíváncsi leszek arra a maratonra. Hogy tervezed az erőbeosztást, sebességet?

Bozót 4759 napja
Bozót képe

Elméletből majd' annyi van, mint ember :P   A gyakorlat majd megmutatja mi a helyzet, csak csináld! 

Azért azt hozzátenném, hogy az igazán jól passzoló cipőt egyáltalán nem kell betörni.

monique 4759 napja
monique képe

cipő: nálam is elvileg csak a bal lábam pronál igazán, de bejött így is :) érdekes h a jobb lábamat dörzsölte. mindegy, elmúlt és már szinte kényelmesebbnek érzem, mint a saucony cipőimet, pedig azokat nem kellett betörni (azaz rögtön olyan érzésem volt velük, hogy a lábamra öntötték őket).

 

vas: sztem a 100mg elég, ha nincs nagyon súlyos vérszegénység. én is kb. annyit szedek. mellékhatás nincs igazán (ami volt az megoldódott).
te végül is melyik vaskészítményt szeded?
eredménnyel mire kérdeztél?

 

ja, azt ne írd h nem megy neked jól a futás, szerintem igenis jól megy neked, pedig nem futsz túl sokat :) gondolom veled egykorú pasikhoz hasonlítod magad, na ezt nem kéne, mert a nők kb. 10%-kal lassabbak átlagban.

 

az engem is érdekel h hogyan tervezed a maratont!

trixi55 4759 napja
trixi55 képe

Most h így mondjátok, h tervezni is kéne a maratont:)))

Szóval úgy gondoltam, ha az elején ugye próbálok lassabban, ami szerintem a tömeg miatt nem is lesz nehéz. Lesznek hivatalos nyulak, arra gondoltam, ha az elején megpróbálom megtalálni a 4.30as nyulat, aztán megyek így, ahogy tudok. Ha később megy gyorsabban, akkor megy, ha nem, nem. Fejben valószínűleg úgy fogom elosztani, ahogy a 32-est is szoktam, 3x8,5 km, aztán egy 7km-es kör, és akkor onnan jön az utolsó 10 kili. Tudom, h az lesz a legnehezebb, azt gondoltam, h oda kérem a férjemet kb a 32 után valahova, és aztán valahova későbbre a barátnőmet, akkor még van két motivációm az utolsó 10 km-ben:) Aztán még az is lehet, h 4x10 km-re osztom el a távot, plusz a ráadás:)) Még nem döntöttem el igazán. A cél elsősorban végigcsinálni a távot (futva), aztán ha még "kívánhatok" akkor a 32 es eredményeim alapján elvileg 4h 10-17 perc menne, de mondjuk legyen 4.30:) Na de persze ezt csak akkor tudom megtenani, ha az utolsó 10 kiliben is tudom tartani a tempót, ami ugye  a legnehezebb:)))

 

Cipő: tudom, h nem kell betörni a cipőt, nem is úgy értettem, de pl sok cipőre ráírják, h memory-foam, azaz a lábadhoz idomul és úgy marad. A nike és a salomon cipő nekem is egyből passzolt, de valamiért ez az asics, ami mediálisan támaszt, valam iért jobban vonz. Egyébként meg észrevettem, ha ahol kidörzsölte a lábamat, ott az anyag alatt ki lehet tapintani a külsö rész keményebb összeeresztését. A cipő másik felén viszont nem lehet. Szóval lehet, h ezt érezte a lábam, illetve szorosabb fűzéssel megszűnt ez a dolog. Na, majd meglátjuk, tényleg, hosszabb idő alatt mi lesz.

 

Nem, nem férfiakhoz hasonlítom magam, csak egyszerűen látom, h nem vagyok futóalkat:)

miki 4759 napja
miki képe

Ha egy kitapintható varrás vagy anyag dörzsöl, nyugodtan vágd ki onnét késsel, ollóval.

bellone 4759 napja
bellone képe

Szia Trixi! Túlsúllyal és egy sérülés miatt mozgásképtelen nagylábujjal kezdtem futni, leginkább stabil cipőkben (pl. Asics GT-2130, Ds Trainer). Általában nem volt semmi gondom, de a hosszabb futásoknál rendszeresen előjött a lábzsibbadás, lábmerevedés. Tavaly ősszel (hirtelen ötlettől vezérelve) a stabil terepcipőm helyett, leharcolt neutrális aszfaltcipőt vettem fel egy saras, 50km+ terepfutásra. Végig csúszkáltam, estem-keltem, mégis tudtam nevetni magamon, mert a merevség elmaradt.

Leginkább az első talppárnára érkezem futás közben (a lábujjam miatt nekem is érdekes a stílusom:)), azóta csak neutrális cipőben. Márciusban összeszedtem egy (vádli) húzódást, a rekreációs szakasz elején próbálgattam a cipőimet. Köztük egy stabil is sorra került, de nagyon rossz volt, végig éreztem, ahogy a duomax korlátozza a mozgástartományt. Olyan volt, mintha akörül forogna a talpam. Egy szó, mint száz, nekem az lett a tanulság, hogy a stabil cipő másnak való. És miközben olvastam soraidat nagyon ismerősnek tűntek a problémák, főleg, hogy január óta, egy arcüreggyulladásra felírt antibiotikumos kúra következményeként állandóan visszhangzik a fülem...:)

monique 4759 napja
monique képe

trixi: mit tesz az h nem vagy futóalkat? ezt nem értem... kapásból lefutsz 32km-eket, szóval miért is ne lennél az? :)

trixi55 4758 napja
trixi55 képe

Köszia  tippeket, próbálgatoma cipőt azóta is, de most már inkább csak rövidebb távokon, egyrészt beteg vagyok, úgy ugatok mint egy "ló", leginkább hajnali fél2-és 2 között,, fene tudja miért épp ekkor:((, másrészt a lábaimat akarom pihentetni. Megyek maszíroztatni is holnap (csak finoman persze), aranyáron van itt a maszírozás, de egy részét kifizeti a munkahely, gondoltam akkor ezzel "jutalmazom" magam így  a felkészülés vége felé:)

 

Miért nem vagyok futóalkat? Jó kérdés. Egyszerűen úgy érzem, h hozzám hasonló emberkék valahogy gyorsabb tempókat tudnak nyomni, többet is tudnak edzeni és egyáltalán, valahogy gyosabb a fejlődés. Lassúnak, lomhának érzem magam, úgy látom ennyi futás mellett ha tehetséges lennék, sokkal jobban menne a futás. De ez annyira nem érdekel, mert szeretem csinálni, és ez a lényeg.)))

 

Czeglédi Ferenc 4758 napja
Czeglédi Ferenc képe

Üdv Kedves Trixi!

Véleményem szerint a maraton legnehezebb része a 25-35 km közötti rész! Ha eléred a 35 km, akkor megnyerted a csatát ( ha nem jőn közben valami hirtelen, és váratlan dolog, pl. egy rossz lépés, és következményei..) ha eléred a 35 km-et, akkor már csak 7 vacak km van hátra, az már nagyon kevés....nem, ismétlem nem szabad belegondolni, hogy még Úristen már 20 km-et futottam, és még a felénél sem járok....biztos a hullámvölgy! Ha hullámvölgy van tessék a célra koncentrálni, hogy miért futol, hogy fog örülni a kislányod, és milyen büszke leszel magadra, jó még elvonni a figyelmet.( pszichológiát te tanultál-tessék alkalmazni)

lassunak tünsz: Én mostanában hangsúlyozottan gyorsan futok, igaz csak félmaratonra készülök, miután gyorsultam a régi tempó nagyon lassunak tünik, lehet, hogy te is gyorsultál-lásd 10 perces időjavitás!

Lábproblémák: nem tudom, hogy milyen volt a hó, de sok esetben viszonylag puha, ez ütésfelfogónak jó, így nem érzed annyira a lábaid "becsapódását"-lásd hatás-ellenhatás törvénye!

Nekem is volt ilyen problémám, nekem elmúlt szép lassan, fontos a sok edzés, akkor később jelentkezik, és kisebb mértékben, ha előjött én azt csináltam, hogy lassítottam, és néhány tíz métert magas sarokemeléssel futottam, ill magas lábemeléssel, lényeg hogy mozgasd át, így nem merevedik le. esetleg néhány mp-re ha megállsz, ha nagyon merev, kézzel megdörzsölöd, meg persze a cipő is sokat számít!

Ez az én tapasztalotom, nekem ezek jöttek be!

monique 4757 napja
monique képe

trixi, a "hozzád hasonló emberkék" hány éve futnak?! ;) de mindegy is, amíg élvezed :)

további gyógyulást!!

Anika78 4753 napja
Anika78 képe

Trixi? Miért mondod, hogy nem vagy futóalkat?

monique 4753 napja
monique képe

na ja! én is ezt kérdezem! :)

amúgy, sikerült megnézni h mi volt a ferritin tvk stb?

trixi55 4753 napja
trixi55 képe

Hát mert nem vagyok! Ez egyszerűen látszik, nem vagyok szálkás, vékony, sokat fáj mindenem, lassú vagyok, stb.

faxau 4753 napja
faxau képe

Na bumm, akkor meg jól nem futsz világcsúcsot:D Lényeg, hogy jól érzed magad! Saját magadhoz viszonyíts ne másokhoz!

trixi55 4753 napja
trixi55 képe

Ez így van, viszont azt látom, h rövidtávon nem vagyok elég gyors, hosszún meg elég erős:) De szeretem csinálni és kész.

Anika78 4753 napja
Anika78 képe

Én sem vagyok futóalkat, amíg cipelek 15 kilót. :) Ha lement akkor majd kiderül. :) Te legalább vékony vagy.

trixi55 4753 napja
trixi55 képe

Monique! sikerült megnéznem, igen, azaz kiderült, h aznap nem vették le, csak a HGB-t és a vasat ill a ferritint. Így 4 napra rá újra levettek mindent, ahol már érdekes módon 12 volt a vasam (4 napig szedtem előtte napi 100 mg vasat, de nem hiszem, h ettől ilyen gyorsan emelkedett) Után aolvastam a laborkézikönyvben és azt írták, h a vas szintja a vérben akár napközben is nagyfokú ingadozásokat mutat, szóval biztos ezért lett magasabb. A lényeg, h ezzel a vassal számolva mindenem épp a normális kategóriában volt, ferritin, transzferrin, tvk is. Az 5-ös vasamnál azonban a trenszferrint is alacsonynak mérték. AEgy dolog volt mindig elég alacsony, azaz jóval a minimum alatt. a trombocyta számom (vérlemezke). h miért az nem nagyon tudom. Szóval ezek vannak:) Egyébkétn továbbra is fárad vagyok, el vagyok kenődve, h mi lesz így velem a versenyen, ha még a 8,5 kilijeim is szenvedés, fáj itt fáj ott, nem örömfutás lassan sem. A héten visszavettem, csak 3x8,5et futottam, várm, h viszajöjjön az energiám. Nagyon félek, h mi lesz, ha nem. illetve mindig fáj valamim valahol:(((

Az is teljesen lelombozott, h azért merevek a lábaim a  32 végére, mert nem vagyok elég edzett. Lehet, h akkor így ki sem fogom bírni a maratont:(((

Anika78 4753 napja
Anika78 képe

Trixi! Én nagyon szorítok neked, szerintem sikerülni fog, csak ügyesen frissítsél. Én még ma sem tudom, hogy enyhe napszúrást kaptam a félmaraton után vagy rosszul frissítettem. Nem hittem, hogy ezekre is nagyon oda kell figyelni. Szerintem menni fog neked a maraton, és nem baj, ha kevesebbet futsz előtte, talán pihentebb leszel. Remélem addigra a kedved is visszajön.

monique 4753 napja
monique képe

rövidtávon nem vagy gyors? 100m-en?:)

ja és elkerülhetetlenül szálkás lesz az ember ha sokat fut, heti 6-7 napot stb:) szóval ez nem feltétlen alkat kérdése, sztem.

 

a ferritines dolgot nem értem. mert ha mondjuk a normál alsó határa a 10 ferritinből és épp 10 lett, akkor sztem az kevés keményebb edzésekhez... de ha a TVK meg transzferrin normál tartományban volt akkor talán nincs vashiány:) mennyi volt a pontos érték ferritinből?

meg még azt nem értem h 4 nappal korábban is volt ferritin de akkor kilógott a tartományból alul? fura h 4 nap alatt annyit emelkedett h normál tartományba került, vagy úgy érted h mondjuk 9-ből lett 11?:))) (ha pl. 10 az alsó határérték.)

és ööö, áh, megzavarodtam itt teljesen, alacsony transzferrin volt az 5-ös vas mellett 4 nappal korábban?? :O nem magas, hanem alacsony? :O na mind1 a szérum vasat tényleg sok minden befolyásolja ahogy írod...

azt írtad D-vitamint is néztek, az jó lett?

 

szóval a fáradtságnak biztos, hogy vmi oka van... csak ki kell deríteni... de nagyon reméélem h elmúlik a versenyig még akkor is ha nem derül ki az oka... esetleg a 8,5km-eket jó lassan futni? olyan lassan aminél lassabb már nem megy:)

viszont, 2db 32km után tuti menni fog a maraton! vagy a fáradtság azóta rosszabb lett?

amúgy a maratonon sztem nem fog elmerevedni a lábad ha lassabb tempóban kezdesz és csak 30km után gyorsítasz bele ha megy.

monique 4753 napja
monique képe

("elkerülhetetlenül szálkás lesz" => tisztázásul: jó, biztos van aki képes annyit kajálni h nem fogy le annyi futás mellett se, de én ezt általánosságban írtam)

miki 4753 napja
miki képe

3 óra futás után majdnem mindenkinek kezdenek beállni a lábai, ez normális. Ezért kell 3 órán belül futni, hogy addigra beérj :-)

trixi55 4752 napja
trixi55 képe

Monique, megnézem keden a pontos értékeket(akkor dolgozom, meg tudom nézni) D vitamin jó lett egyébként, valószínűleg azért mert egyrészt ugye sokat vagyok kint a futás miatt, másrészt eszem a 14 hónaposom D-vitamin cseppjeit:))) Fáradtság: nehéz megmondani, h rosszabb lett-e, mert előtte édesapám hirtelen kiderült betegsége miatt eléggé padlóra kerültem lelkileg és akkor futni is nehéz volt. Most ezügyben jobban vagyok, de valahogy mégsem. Mindegy, pihenek, kenegetem a lábaimat, nyújtok sokat és lassúkat futok, aztán meglátjuk. Azárt majd összekapom magam, csak most még valahogy nem megy. Várok, h megjöjjön az energiám, és a várakozás idegesítő:S

Miki: köszi a biztatást :)

monique 4752 napja
monique képe

ok, kíváncsi leszek! addig is jó pihenést, és tényleg csak nagyon lassan :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)