Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 130 721 km-t sportoltatok
lacika76
Futás lacika76  futott  2017-05-20-n

5 / 1 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2017-05-20 09:36
Edzés típusa
Ultrafutás verseny(verseny)
Edzésmunka ideje
09:31:29
Megtett távolság
113.1 km
Edzés sebessége
11.87 km/h
Edzés tempója
05:03 p/km
Szintkülönbség
741 méter
Elégetett kalória
8468 kcal
Edzés leírása

Ultrabalaton 2017 fős váltó – beszámoló

 

Vörös Tibi futótársammal vágtunk neki már másodszor, hogy körbefussuk a Balatont.

A szimulációs futás (2030 futás Érd) igen jól sikerült, így nagy reményekkel vágtunk neki a 220km meghódításának.

Az UB héten két rövid futásom volt, melyet kifejezetten UB tempóban abszolváltam.

 

Már pénteken kora estére lementünk, hogy jusson mindenre idő. Idén is Siófokon szálltunk meg. Én már eleve úgy készültem (ebben hatalmas segítséget nyújtott a párom, Horváth Mónika), hogy minimális előkészület kelljen a szombati rajthoz.

Sikerült egy jó nagyot aludni, így kipihenten tudtunk elindulni Aligára.

Ott már a tetőpontjára hágott a hangulat, hisz az egyénizők már kora reggel elindultak. Nekünk 9:30-kor volt a rajt.

Az UB-t én szoktam kezdeni, így mihamarabb elkezdtem bemelegíteni, és futni egy picit.

A rajt tömegrajt volt, azaz, jó néhány csapatot egyszerre engedtek el. Mintha egy vidéki rövid távú versenyen lettem volna, olyan érzésem volt, de ez mégis csak egy ultrafutás. :-)

A tervezett tempónk 4:50-es volt. Meglepően könnyen ment az első szakasz, ahol már éreztem, hogy jó időt fogunk futni a végére is. Tavaly két 20+ -os távval kezdtünk, amit idén mellőztünk, mert nagyon ki tudja ütni az embert. Okosan osztottam el a távokat, így nagyon sokat tudtunk hozni a tavaly futotthoz képest.

 

A szakaszaim:

1. Club Aliga->Balatonkenese (10.8km)

2. Balatonalmádi 1->Balatonalmádi 2->Alsóörs->Csopak (13.3km)

3. Aszófő->Pécsely->Vászoly->Dörgicse (13.4km)

4. Köveskál->Salföld->Badacsonyörs/Varga (16km)

5. Badacsonytördemic->Balatongyörök (10.5km)

6. Keszthely->Balatonberény (11.8km)

7. Balatonfenyves->Alsóbélatelep->Fonyód->Fonyódliget (10.9km)

8. Balatonlelle->Balatonszemes->Balatonszárszó (10km)

9. Zamárdi->Balatonszéplak->Siófok (13.2km)

+Közös utolsó szakasz (Balatonvilágos->Club Aliga) (3.2km)

Az első és második szakaszt bőven a tervezett időn belül futottam, mivel nagyon könnyen ment. Vigyáztam arra, hogy ne fussam el, mert messze a vége.

A hegyi rész is ok volt, de ott már a szél feltámadt, és itt-ott igen erős napsütés volt, ami azért picit kivett az emberből.

A Varga pincészetre szintén jó idővel értem be, és már örültem neki, hogy a hegyes részeken túljutottunk, innen már sokkal könnyebb lesz.

Sajnos estére igen hideg szél fújt, és Keszthelytől már nem volt annyira komfortos a futás. Ezután a szakasz után jöhettek el mellettünk az addig második helyen lévő srácok.

Az időjárás egyre rosszabb lett, az erős szél általánossá vált, és nagyon lehűlt a levegő, ami eléggé lehangoló volt. Kellet volna egy kis plussz, ami vissza húz minket, és vissza tudtunk volna állni a 4:50 körüli tempóba, de nem volt.

Nem mentünk rossz időket, csak lassabbat, mint terveztünk. Gondolom mindenkiből kivett az idő, mert nem volt már helyezésváltás az elején, így a viharos idő ellenére szépen behoztuk azt a második helyet, pontosan kora reggel 3:59-re.

Nekem, az utolsó 13km-es szakaszomon viharos erejű szél fújt, és normál/erős es váltotta egymást. Szó szerint meg kellett küzdeni az elemekkel. Hát nem volt semmi. Volt deltás érzésem is, tudjátok, az a bácsi, aki megküzd a hóviharral.  :-)

Ami nagyon érdekes volt, hogy az utolsó, közösen megfutott szakaszt nagyon könnyedén meg tudtam futni. Ugyebár ilyen távon, az ember lába egy picit el szokott fáradni, és nehezen járatódik be. Kicsit dinamikusabb bemelegítőt végeztem a szakasz előtt, így az izmok igen hamar bemelegedtek.

 

18:23:16-os időt futottunk.

Futótársam Vörös Tibi volt, aki mezítláb futott 110km-t.

Bringás kísérőnk most is Pili Zoli volt. Mindenben segítségünkre volt a 220km alatt.

A logisztikát anya és Péter biztosította. Mindenhova időben odaérni autóval.

A rákészülésben, szervezésben párom, Horváth Mónika segített. Nagyon sokat köszönhetünk neki a finom ételek miatt, és a csomag összeállítás kivitelezéséért.

 

A helyezésünkről valamikor vasárnap reggel 8-9 körül értesültünk, így bőven maradt idő délután 3-kor kezdőd eredményhirdetésig. Gondolta, milyen érdekes lesz majd a dobogón állni ennyi ember előtt. :-)

 

A délutáni ceremónia 3 körül el is kezdődött. Először a 6-12 fős csapatok első három helyezettjét hirdették ki, majd aztán jöttek a kisebb fősek. Mi majdnem a legvégén voltunk, így megnéztük az egyéniseket is.

Azért nem semmi az a 18:30-as egyéni csúcs, amit egy külföldi srác futott.

 

Konzekvenciák:

-          nagyon jó ötlet volt a szakaszokat rövidíteni, így sokkal jobban be tudtuk osztani az erőnket. Még van lehetőség a finomításra, de ezt majd valamelyik jövőbeni UB-n lehet letesztelni.

-          Nagyon aggódtam amiatt, hogy ne legyen baj a gyomorral, azaz, a kétoldali szúró/feszítő érzés ne jöjjön elő. Ilyen nem volt, csak itt-ott kisebb szúrás. Kicsit diszkomfortosabb lett a futás, de még így is sokkal jobb lett, mint a tavalyi. Itt is lehet még sokat hozni, hogy ne forduljon ilyen elő (3-4 edzés szimuláció a verseny előtt, ahol hozzá tud szokni a szervezet (belül is) a stresszhez). Az étkezést is ki lehet még speciálisabban alakítani a sok futáshoz.

-          megfogadtam a jó tanácsot, sótablettát is használtam.

-          Izóból nagyon sok fogyott, és érdekes módon gyomornyugtató hatása volt. (Talán több kellett volna, hogy az itt-ott szúrás egyáltalán ne jöjjön elő?

-          A ráadás szakasznál másfajta bemelegítést végeztem, és azt hiszem, később mindig ilyen lesz. Igen hamar rá tudtam állni a gyorsabb tempóra, még 110km után is!

 

Tervek:

Kétféle verzió van!

Mivel a futótársam jövőre egyéniben szeretne indulni, így vagy én is egyénizek, vagy keresek egy gyors futót, és felkészülünk egy 16:30-17:30-as tervre.

Még van idő a döntésre, felkészülésre. Az biztos, hogy az első verzió igen kemény kihívásokat állít majd elém mind felkészülésben, mind az esemény alatt. Mindenképen informálódni fogok tapasztalt ultrásoknál.

 

Road-X: 3797.29km

2 hozzászólás

Prücsök Manó 2550 napja
Prücsök Manó képe

Büszke vagyok Rád.

lacika76 2548 napja
lacika76 képe

Köszönöm! <3

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!